Przepis na majo-brownies pochodzi z portalu Moje Wypieki, i został przetestowany przez naszą Czytelniczkę, która uważa, że wart jest polecenia. W publikowanym przepisie dodatkiem są maliny, można dodać też orzechy.
Składniki:
- 40 g mÄ…ki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 140 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao), posiekanej
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g majonezu
- 2 garście malin, mogą być mrożone
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać razem do miski, a czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofali).
Mikserem krótko ubić jajka z cukrem i wanilią, do tego dolewać roztopioną ciepłą czekoladę. Dodać przesiane składniki, majonez i zmiksować na małych obrotach.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i dodać na wierzch maliny.
Piec w temperaturze 160ºC przez 30 – 35 minut, aż wÅ‚ożony patyczek bÄ™dzie lekko oblepiony ciastem (nie surowym!).