KÄ…cik Kulinarny: brownie z …. majonezem tzw majo-brownies

Przepis na majo-brownies pochodzi z portalu Moje Wypieki, i został przetestowany przez naszą Czytelniczkę, która uważa, że wart jest polecenia. W publikowanym przepisie dodatkiem są maliny, można dodać też orzechy.

Składniki:

  • 40 g mÄ…ki pszennej
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao), posiekanej
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g majonezu
  • 2 garÅ›cie malin, mogÄ… być mrożone

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać razem do miski, a czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofali).

Mikserem krótko ubić jajka z cukrem i waniliÄ…, do tego dolewać roztopionÄ… ciepłą czekoladÄ™. Dodać przesiane skÅ‚adniki, majonez i zmiksować na maÅ‚ych obrotach. 

FormÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia,  wyÅ‚ożyć masÄ™ i dodać na wierzch maliny.

Piec  w temperaturze 160ºC przez 30 – 35 minut, aż wÅ‚ożony patyczek bÄ™dzie lekko oblepiony ciastem (nie surowym!). 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content