KÄ…cik Kulinarny: babeczki z owocami

DziÅ› polecamy uwielbiane, nie tylko przez dzieci, kruche babeczki z masÄ… budyniowÄ…. 

Niezbędne będą nam foremki do babeczek.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 0,5 kostki schÅ‚odzonego masÅ‚a i Å‚yżka smalcu
  • 4 Å‚yżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • masÅ‚o do posmarowania foremek

Masa budyniowa:

  • budyÅ„ w proszku (waniliowy lub Å›mietankowy)
  • 2 Å‚yżki miÄ™kkiego masÅ‚a

Dowolne owoce do dekoracji, np: borówki, maliny, truskawki, winogrona, kiwi, brzoskwinie…. 

Na poczÄ…tku przygotować budyÅ„ z poÅ‚owy iloÅ›ci mleka zalecanego na opakowaniu. Wystudzić. 

Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce min. przez 30 minut.

NastÄ™pnie ciasto rozwaÅ‚kować na grubość okoÅ‚o 3 mm. Ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masÅ‚em. Przed pieczeniem warto wstawić jeszcze foremki z ciastem na chwilÄ™ do lodówki. Piec okoÅ‚o 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do zarumienienia.

Przygotować masę budyniową: utrzeć masło powoli dodając zimny budyń.

PrzeÅ‚ożyć masÄ™ do wystudzonych babeczek, udekorować owocami. 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content