DziÅ› polecamy uwielbiane, nie tylko przez dzieci, kruche babeczki z masÄ… budyniowÄ….
Niezbędne będą nam foremki do babeczek.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 0,5 kostki schłodzonego masła i łyżka smalcu
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- masło do posmarowania foremek
Masa budyniowa:
- budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
- 2 łyżki miękkiego masła
Dowolne owoce do dekoracji, np: borówki, maliny, truskawki, winogrona, kiwi, brzoskwinie….
Na początku przygotować budyń z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce min. przez 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem. Przed pieczeniem warto wstawić jeszcze foremki z ciastem na chwilę do lodówki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do zarumienienia.
Przygotować masę budyniową: utrzeć masło powoli dodając zimny budyń.
Przełożyć masę do wystudzonych babeczek, udekorować owocami.