Kącik Kulinarny: babeczki z owocami

Dziś polecamy uwielbiane, nie tylko przez dzieci, kruche babeczki z masą budyniową. 

Niezbędne będą nam foremki do babeczek.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki schłodzonego masła i łyżka smalcu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • masło do posmarowania foremek

Masa budyniowa:

  • budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dowolne owoce do dekoracji, np: borówki, maliny, truskawki, winogrona, kiwi, brzoskwinie…. 

Na początku przygotować budyń z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Wystudzić. 

Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce min. przez 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem. Przed pieczeniem warto wstawić jeszcze foremki z ciastem na chwilę do lodówki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do zarumienienia.

Przygotować masę budyniową: utrzeć masło powoli dodając zimny budyń.

Przełożyć masę do wystudzonych babeczek, udekorować owocami. 

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content