Jak zrobić lukier królewski?

W ostatnim Kąciku Kulinarnym publikowaliśmy przepis na pierniczki. Dziś podpowiadamy jak można przygotować lukier, aby je ozdobić. Lukier królewski jest idealny do zdobienia ciastek, a także do wyciskania ozdobnych wzorów i tworzenia lukrowych ozdób. Kiedy zastygnie jest bardzo słodką, kruchą masą. Przygotowanie lukru, trwa zaledwie kilka chwil i jest bardzo proste.

IMG_2411-194x194

Na około 50 sztuk ciasteczek (takich jak na zdjęciu powyżej):

  • 500g cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny

Cukier puder przesiać przez sitko. Dodać białko i sok z cytryny. Jeśli korzystasz z miksera elektrycznego, to miksuj masę na niskich obrotach przez 4-5 minut, a jeśli używasz łyżki najlepiej drewnianej, to około 6-7 minut. Lukier powinien być lśniący i gładki.

Lukier bardzo gęsty – używa się do wyciskania małych elementów. Przyda się do sklejania warstw ciasta i do przyklejania dekoracji.

Lukier średnio gęsty – do lukru bardzo gęstego należy dodać odrobinkę wody, dosłownie po kropelce, aby go rozrobić. Używa się go do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów.

Lukier rzadki – do lukru bardzo gęstego należy dodać nieco więcej wody niż do lukru średnio gęstego, aby otrzymać płynną konsystencję. Używa się go do wypełniania obrysowanych wcześniej wzorów.

Białemu lukrowi można nadawać dowolne barwy za pomocą kolorowych past lub barwników w proszku.

źródło: mamsmak.pl/

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content