Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepisy na zupę grzybową wg Pań z KGW Nieznanowice, oraz risotto z grzybami z portalu Pani Kasi Bednarskiej MamSmak.pl.
Znaleźliśmy dziś w Dzienniku Polskim ciekawostkę, która łączy się naszym tematem kulinarnym. Pan Mieczysław z Myślenic z  jednej z ostatnich wypraw do lasy wrócił z ponad 20 kg borowików (580 sztuk) i całkiem pokaźną ilością innych gatunków (zobacz).
Zupa Grzybowa
zdj. z książki PRZYgdowskieSMAKI
Składniki:
- 5dag grzybów suszonych
- 1/2kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki
Wykonanie:
Grzyby umyć namoczyć i ugotować. JarzynÄ™ i ziemniaki obrać, pokroić w kostkÄ™. CebulÄ™ posiekać zalać wrzÄ…tkiem i ugotować razem z jarzynÄ… i ziemniakami. Grzyby odcedzić posiekać i razem z wywarem dodać do jarzyny. Ugotować. MÄ…kÄ™ rozprowadzić z Å›mietanÄ… z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wywaru i wlać do zupy. Zagotować, doprawić do smaku.Â
Risotto z grzybami
Składniki:
- 200g ryżu arborio
- 60 ml wina wytrawnego białego
- 1 łyżka masła
- garść świeżo startego parmezanu
- 200g świeżych grzybów leśnych (ostatecznie mrożone)
- 1/2 małej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Wywar warzywny:
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzeniewogo
- 1/2 małej cebuli
- 1 zÄ…bek czosnku
- 1 gałazka natki pietruszki
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny do risotta. Marchewkę, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, wrzuć do gotującej się wody. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut. Bulion warzywny gotowy.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć pokrojona w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli wrzuć ryż i smaż go ciągle mieszając przez około 2 minuty. Nie dopuść aby cebula się przypaliła. Teraz wlej wino i poczekaj aż ryż go wchłonie. Następnie wlej chochelkę gorącego bulionu (nie wrzącego) i mieszaj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Kontynuuj wlewając po chochelce płynu, aż ryż będzie al dente ale niezbyt twardy, a płyn który go otacza powinien być kremowej konsystencji. Dopilnuj aby ryż się nie rozgotował (nie musisz zużyć całego wywaru), a cały proces powinien zająć nie więcej niż 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj grzyby. Wilgotnym ręcznikiem papierowym przetrzyj grzyby, aby je oczyścić z ziemi. Pokrój w plasterki i smaż przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Połowę usmażonych grzybów pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie do risotta dodaj masło, potem parmezan, sól, pieprz do smaku. Teraz posiekaną pietruszkę i część pokrojonych grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu udekorowane resztą grzybów.