Grzyby w roli głównej

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepisy na zupę grzybową wg Pań z KGW Nieznanowice, oraz risotto z grzybami z portalu Pani Kasi Bednarskiej MamSmak.pl.

Znaleźliśmy dziś w Dzienniku Polskim ciekawostkę, która łączy się naszym tematem kulinarnym. Pan Mieczysław z Myślenic z  jednej z ostatnich wypraw do lasy wrócił z ponad 20 kg borowików (580 sztuk) i całkiem pokaźną ilością innych gatunków (zobacz).

Zupa Grzybowa

WP_20160811_008

zdj. z książki PRZYgdowskieSMAKI

 

Składniki:

  • 5dag grzybów suszonych
  • 1/2kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawaÅ‚ek selera
  • cebula
  • ½ szklanki kwaÅ›nej Å›mietany
  • Å‚yżka mÄ…ki

Wykonanie:

Grzyby umyć namoczyć i ugotować. Jarzynę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać zalać wrzątkiem i ugotować razem z jarzyną i ziemniakami. Grzyby odcedzić posiekać i razem z wywarem dodać do jarzyny. Ugotować. Mąkę rozprowadzić z śmietaną z niewielką ilością wywaru i wlać do zupy. Zagotować, doprawić do smaku. 

Risotto z grzybami

IMG_4472-194x194

Składniki:

  • 200g ryżu arborio
  • 60 ml wina wytrawnego biaÅ‚ego
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a
  • garść Å›wieżo startego parmezanu
  • 200g Å›wieżych grzybów leÅ›nych (ostatecznie mrożone)
  • 1/2 maÅ‚ej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 Å‚yżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Wywar warzywny:

  • 1 marchewka
  • 1 gaÅ‚Ä…zka selera naciowego lub kawaÅ‚ek korzeniewogo
  • 1/2 maÅ‚ej cebuli
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 1 gaÅ‚azka natki pietruszki
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny do risotta. Marchewkę, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, wrzuć do gotującej się wody. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut. Bulion warzywny gotowy.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć pokrojona w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli wrzuć ryż i smaż go ciągle mieszając przez około 2 minuty. Nie dopuść aby cebula się przypaliła. Teraz wlej wino i poczekaj aż ryż go wchłonie. Następnie wlej chochelkę gorącego bulionu (nie wrzącego) i mieszaj powoli, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Kontynuuj wlewając po chochelce płynu, aż ryż będzie al dente ale niezbyt twardy, a płyn który go otacza powinien być kremowej konsystencji. Dopilnuj aby ryż się nie rozgotował (nie musisz zużyć całego wywaru), a cały proces powinien zająć nie więcej niż 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj grzyby. Wilgotnym ręcznikiem papierowym przetrzyj grzyby, aby je oczyścić z ziemi. Pokrój w plasterki i smaż przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Połowę usmażonych grzybów pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie do risotta dodaj masło, potem parmezan, sól, pieprz do smaku. Teraz posiekaną pietruszkę i część pokrojonych grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu udekorowane resztą grzybów.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content