Prezentujemy dwa przepisy na słodki deser jakim jest Brownies- Panowie na pewno poradzą sobie w kuchni- Panie będą zachwycone.
Pierwszy, tradycyjny przepis pochodzi z Bloga Mam Smak, inspirowany przepisem Marthy Stewart.
Składniki:
- 180 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g mąki
- 30 g kakao
Przygotowanie:
Przygotuj kąpiel wodną dla czekolady i masła. Weź rondelek i wlej tyle wody aby jej powierzchnia nie dostawała do miski. Połóż miskę na rondelku z gotującą się wodą. Połam czekoladę i wrzuć do miski, kiedy zacznie się topić wrzuć masło pokrojone na małe kawałki. Wymieszaj roztopioną masę i zdejmij z rondelka. Następnie wsyp cukier do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka i wlewaj do masy po jednym dokładnie mieszając. Teraz wsyp kakao i znów wymieszaj. Następnie sól i przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj. Formę najlepiej prostokątną, standardową 12x36cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w temperaturze 160 C 40-45 minut (czas dostosuj do użytej formy do pieczenia). Kiedy minie 40 minut pieczenia sprawdzaj ciasto patyczkiem drewnianym mniej więcej co minutę. Patyczek po wyjęciu powinien być nieco oblepiony okruszkami ciasta. Góra ciasta popękana i twardawa.
Ja zwykle piekę 45 minut, ale każdy ma inny piekarnik i lepiej sprawdzać patyczkiem, to bardzo ważne w przypadku brownie.
Drugi przepis, pochodzi z bloga Naginamy Przepisy, a pomysł został zaczerpnięty z portalu MojeWypieki.com.
Jego tajemnicą jest w składzie: kasza jaglana
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (1 torebka)
- 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub mleka
- 3/4 – 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- orzechy lub migdały na wierzch
Przygotowanie:
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę i solimy. Gotujemy, na małym ogniu, przez około 15 minut,aż będzie miękka. Gdy wystygnie miksujemy blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej masy, tak, aby nie wyczuwać grudek kaszy. Ja na tym etapie dodaję już olej, aby łatwiej się zmiksowało. Ponieważ jest to dość gęste trzeba uważać, aby nie „przegrzać” blendera.
Wszystkie pozostałe składniki poza orzechami dodać do kaszy i jeszcze raz zmiksować blenderem do połączenia się składników.
Przelać ciasto do formy, ja piekę w silikonowej, okrągłej 27 cm. Można tez użyć prostokątnej, proponowana wielkość:16×26 cm.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i SMACZNEGO!