Dynia na dwa sposoby

Dziś w naszym kąciku kulinarnym króluje dynia. Podpowiadamy jak zrobić zapiekaną dynię z ryżem oraz pieczoną dynię po włosku.Oba przepisy pochodzą z bloga Kasi Bednarskiej mamsmak.pl. Polecamy!

 

Pieczona dynia po włosku

IMG_4442

 

  • 1 średnia dynia (piżmowa lub inny rodzaj)
  • płaska łyżeczka suszonej papryczki chilli w płatkach
  • pół łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielonego czrnego pieprzy
  • garść świeżych liści szałwi
  • kawałek kory cynamonowej
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: główka czosnku

Dynię umyj, nie obieraj ze skóry, wydrąż miąższ wraz z pestkami i odłóż. Resztę dyni pokrój na spore, nie koniecznie regularne kawałki. W moździerzu utłucz chilli z solą, pieprzem dodaj kawałki cynamonu i listki szałwii. Do tej mieszanki dolej tyle oliwy aby powstała płynna marynata. Kawałki dyni obtocz równomiernie w aromatycznej marynacie. Następnie rozłóż dynię równomiernie na blasze i piecz w piekarniku w 180 C. Przez pierwsze około 30 minut przykrytą folią aluminiową, a kolejne 10 minut bez folii, aby ładnie się przyrumieniła. Natychmiast podawaj.

Przed wstawieniem dyni do piekarnika wrzuciłam do niej nieobrane ząbki czosnku. Po skończeniu pieczenia czosnek w skorupkach był kremowy i świetnie pasował do upieczonej dyni.

 

Dynia nadziewana ryżem

IMG_1897-194x194

  • 1 dynia masłowa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 100g ryżu
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Zacznij od przygotowania grzybów. Posiekaj je drobno, wrzuć do miseczki i zalej połową szklanki wrzątku. Następnie zajmij się dynią. Przekrój ją na pół i usuń miąższ z pestkami. Za pomocą łyżki stołowej wydrąż jeszcze trochę miąższu ze środka, aby zrobić miejsce na farsz ryżowy. Uzyskany w ten sposób miąższ posiekaj drobno, a także cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć dynię, cebulę, czosnek i pomidory. Dorzuć rozgniecione ziarna kolendry, pokruszone płatki chilli i rozmaryn. (Jeśli chcesz użyć świeżego rozmarynu, to drobno go posiekaj.) Duś przez parę minut aby warzywa nieco zmiękły. Następnie dodaj grzyby wraz z wodą w której się moczyły i duś jeszcze 2 minuty. Teraz dodaj ryż, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozłóż na połówkach dyni, złóż je ze sobą, a skórę dyni natrzyj niewielką ilością oliwy. Owiń dynię folią aluminiową i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 230 C.
Podawaj od razu jako samodzielne danie lub z grillowaną piersią z kurczaka.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content