co można wyczarować w kuchni z mięsa mielonego?

Od dziÅ› czekamy na Wasze przepisy z wykorzystaniem miÄ™sa mielonego. Na dobry poczÄ…tek prezentujemy przepis z książki „Kuchnia Lidla Pascal kontra Okrasa” na pulpeciki w sosie azjatyckim. Nasza redakcyjna koleżanka przepis przetestowaÅ‚a i gorÄ…co go poleca.

Uwaga, danie jest dość ostre, można je złagodzić dając mniej pieprzu cayenne lub mniej czerwonych ostrych papryczek 🙂

Składniki

  • 20 g masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 1 pÄ™czek bazylii
  • 3 Å›wieże, ostre czerwone papryczki
  • 750 g miÄ™sa mielonego, wieprzowo-woÅ‚owego
  • szczypta cynamonu
  • 1 Å‚yżka pieprzu cayenne
  • 5 zÄ…bków czosnku
  • 1 szalotka
  • 30 g Å›wieżego imbiru
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 Å‚yżki sosu sojowego japoÅ„skiego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ½ pÄ™czka Å›wieżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie ryżu basmati

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią.
Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy.
2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.

Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ugotowanym ryżem.

smacznego!

pulpetyok

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content