Od dziÅ› czekamy na Wasze przepisy z wykorzystaniem miÄ™sa mielonego. Na dobry poczÄ…tek prezentujemy przepis z książki „Kuchnia Lidla Pascal kontra Okrasa” na pulpeciki w sosie azjatyckim. Nasza redakcyjna koleżanka przepis przetestowaÅ‚a i gorÄ…co go poleca.
Uwaga, danie jest dość ostre, można je złagodzić dając mniej pieprzu cayenne lub mniej czerwonych ostrych papryczek 🙂
Składniki
- 20 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek bazylii
- 3 świeże, ostre czerwone papryczki
- 750 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 5 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- 30 g świeżego imbiru
- olej słonecznikowy
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 400 ml mleczka kokosowego
- ½ pęczka świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie ryżu basmati
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy i dodajemy do mięsa.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią.
Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy.
2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.
Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ugotowanym ryżem.
smacznego!