Ciasto z borówkami czy malinami?

Dziś w kąciku kulinarnym polecamy dwa ciasta z owocami. Przepisy dostaliśmy od jednej z naszych czytelniczek. Przepis na ciasto z borówkami pochodzi z książki kucharskiej Pawła Małeckiego, zdjęcia są autorstwa Pani Justyny.

Puszysty placek borówkowy

WP_20160820_010

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek, umytych

Pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.

Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 – 2 godziny.

Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.

Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.

Brownie z malinami (bez jajek)

WP_20160904_005

  • 1,5 kubka mąki
  •  1/2 – 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 kubek zimnej przegotowanej wody lub mleka
  • pół tabliczki czekolady
  • 2 garście malin

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia.  Dorzucić maliny i przelać ciasto do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C, przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Można podać z sosem malinowym.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content