Dziś w kąciku kulinarnym polecamy dwa ciasta z owocami. Przepisy dostaliśmy od jednej z naszych czytelniczek. Przepis na ciasto z borówkami pochodzi z książki kucharskiej Pawła Małeckiego, zdjęcia są autorstwa Pani Justyny.
Puszysty placek borówkowy
Ciasto:
- 300 g mÄ…ki pszennej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 500 g borówek, umytych
Pianka:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do wiÄ™kszej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy waÅ‚ek i zawijamy w foliÄ™ spożywczÄ…. MniejszÄ… część ciasta również zagniatamy, formujemy waÅ‚ek i zawijamy w foliÄ™ spożywczÄ…. Obie części wkÅ‚adamy do zamrażalnika na 1,5 – 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy drugą połowę cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i mieszamy trzepaczką.
Tak przygotowaną pianę wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy borówkami. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut. Po upieczeniu placek dekorujemy cukrem pudrem.
Brownie z malinami (bez jajek)
- 1,5 kubka mÄ…ki
- Â 1/2 – 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
- 1 kubek zimnej przegotowanej wody lub mleka
- pół tabliczki czekolady
- 2 garście malin
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić maliny i przelać ciasto do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C, przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Można podać z sosem malinowym.