Chrust czy faworki?

CHRUST1 (1)

Przez jednych nazywany chrustem, przez innych faworkiem, to niewątpliwe kolejny symbol Tłustego Czwartku, który będziemy mieli już..za tydzień! Te smażone chrupkie ciastka, obsypane cukrem pudrem warto zrobić też wcześniej, w czasie karnawału. Jeden raz w roku to zdecydowanie za mało.

Poniżej prezentujemy Wam dwa odmienne przepisy na chrust. Pierwszy nadesłała nam Pani Barbara, która zaznacza, że przepis jest sprawdzony przez wiele lat:

1 kg mąki

30 żółtek

Ciasto wyrabiamy łącząc mąkę z żółtkami, nic więcej nie dodając.
Wyrobienie ciasta wymaga sporej siły, jest ono dość twarde i takie ma być .
Po wyrobieniu wałkujemy na bardzo cienkie paski, pieczemy na oleju i posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo dobrze wychodzą też róże z tego ciasta wycinając kółka szklanka + literatka +kieliszek nacinając
na obrzeżach powstałe  kółka.

 

Drugi przepis jest przetestowany przez naszą redakcyjną koleżankę.

Potrzebujemy:

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu lub spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia

Z podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść klejące. Na końcu musimy go „zbić” wałkiem- kilkanaście razy uderzamy wałkiem w ciasto. Następnie podsypujemy trochę mąki na stolnicę i rozwałkowujemy dość cienko. Kroimy na prostokąty, o szerokości ok 2-3 cm, i długość 8-10 cm. W każdym prostokącie robimy na środku małe nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron kilka minut, aż nabiorą ładnego złocistego koloru. Wyciągamy faworki i układamy na ręcznikach papierowych. Kiedy wystygną układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i…. zajadamy:)

CHRUST

Zapraszamy już dziś do zabawy w naszej nowej sondzie. Rozwiązanie już w Tłusty Czwartek!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content