Z życia szkół…

Zapraszamy na przegląd wydarzeń z życia naszych szkół…

Pierzchów

Uczniowie klasy szóstej i siódmej, w dniu 09.05.2019 r. zwiedzili Dom Pamięci Sługi Bożego Anzelma Gądka w Marszowicach oraz wzięli udział w zajęciach edukacyjnych przeprowadzonych przez siostry karmelitanki. W ramach zajęć uczniowie zaznajomili się z historią życia i powołaniem Macieja oraz poznali kontekst historyczny w jakim przyszło mu żyć.  Spotkanie przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze i zakończyło się słodkim poczęstunkiem. 

Gdów

Klasa V a ” u źródeł Wisły”

Na dwudniową wycieczkę do Wisły i Ustronia wybrali się uczniowie klasy V „a” w dniach 7, 8 maja 2019r. W pierwszym, dniu młodzież zwiedziła Leśny Park Niespodzianek w Ustroniu Zawodziu.  Jest to park, który daje możliwość spędzenia czasu oraz fotografowania zwierząt praktycznie w naturalnych warunkach. Ten ciekawy ogród zoologiczny, pozwala na obcowanie z naturą, muflonami i danielami, które swobodnie przemieszczają się wśród zwiedzających, ale równocześnie dostarcza rozrywki i edukacji w naturalnych warunkach starodrzewia bukowego. W zagrodach można zobaczyć : żubry, jelenie szlachetne, sarny, dziki, żbiki czy jenoty. Największą atrakcją parku są sokolarnia i sowiarnia, gdzie wykwalifikowani sokolnicy prezentują ptaki drapieżne i sowy podczas ich lotów. 

Kolejnym punktem wycieczki była Chlebowa Chata w Górkach Małych gdzie można zobaczyć jak wyglądało życie 50 – 100 lat temu. W czasie zwiedzania „chaty” uczniowie oglądali i używali niezbędnego do życia wyposażenia domu, prześledzili drogę „od ziarenka do bochenka” oraz brali udział w procesie wyrobu masła i sera. Krótka pogadanka gospodarzy przybliżyła ciekawostki z życia pszczół. Całość pokazu zakończyła się degustacją własnoręcznie zrobionych podpłomyków ze smalcem, masłem, miodem i kawą zbożową.

W drugim dniu poznawaliśmy zakątki Wisły podczas przejazdu Ciuchcią Martusią. Pierwszym przystankiem była skocznia narciarska im. A. Małysza, następnie oglądaliśmy małą i dużą zaporę, a na koniec Zameczek Prezydencki. Ostatnim punktem naszej wycieczki był spacer do Wodospadu Czarna i Kaskady Rodła. Wędrując obserwowaliśmy naturalne progi wodne powstałych na stopniach skalnych, dzięki erozji rzecznej. Po drodze do Kaskad Rodła, nad korytem Białej Wisełki zobaczyliśmy kamienne ściany utworzone z naprzemianlegle ułożonych warstw skał osadowych. 

Wycieczka do Warszawy– w dniach 8-10 maja 2019 roku, w ramach realizacji projektu „Trzy Stolice”,  48 uczniów z klas szóstych odwiedziło Warszawę. Trzydniowa wycieczka, której  głównym celem było zapoznanie dzieci z ważniejszymi faktami z historii miasta oraz z postaciami wybitnych Polaków z nim związanych, była ostatnim działaniem trzyletniego projektu historyczno-językowego.

Szczegółowa relacja z wycieczki znajduje się na stronie szkoły: zobacz tutaj

Wiatowice

Wycieczka do Domu Pamięci o. Anzelma Gądka w Marszowicach

Jaroszówka

7 maja odwiedził nas p. Piotr Zawała – ekodoradca z Urzędu Gminy Gdów.  Podczas spotkania z uczniami kl. 1-3 opowiadał dzieciom co to jest smog, czym palić w piecu żeby nie truć i o innych rzeczach, które mają wpływ na jakość powietrza, którym oddychamy. Pogadanka  wzbudziła duże zainteresowanie wśród uczniów.  Przy kolejnej wizycie  w szkole ekodoradca spotkał się z uczniami klas 4-5. Tak jak poprzednio prezentacja dotyczyła problemów związanych z zanieczyszczaniem powietrza. Uczniowie dowiedzieli się jak powstaje smog, czego nie wolno spalać w piecach oraz jak chronić się przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń.

Zręczyce

Smacznie, zdrowo, kolorowo – warsztaty kulinarne w klasie V b- 13 maja 2019 r. w klasie V b zostały przeprowadzone owocowo – warzywne warsztaty kulinarne. Odpowiednio wcześniej uczniowie przygotowali przepisy, a w dniu warsztatów przynieśli do szkoły niezbędne produkty do wykonania zadań. W trakcie ich realizacji dbali o higienę i bezpieczeństwo. Jako pierwsze powstały szaszłyki zrobione  z kawałków ulubionych owoców. Później zostały przygotowane owocowe sałatki, mleczno – owocowe koktajle, świeżo  wyciskane soki, „zwierzaki – cudaki” z owoców oraz sushi z wędzonym łososiem i warzywami. Dużą popularnością cieszyły się odżywcze smoothie – zmiksowane napoje na bazie owoców i warzyw, o gęstej i kremowej konsystencji, które zostały pięknie przyozdobione plastrami cytryny i limonki. Po wykonaniu zadań uczniowie przystąpili do degustacji, podczas której mieli okazję spróbować jak smakują witaminowe pyszności. Dzięki warsztatom uczniowie mieli okazję nauczyć się jak łatwo i szybko można stworzyć pyszne i zdrowe przekąski oraz napoje z mnóstwem witamin. Były one okazją do promocji zdrowego odżywiania oraz nabycia praktycznych umiejętności przyrządzania wartościowych posiłków.

Do Naszej Szkoły w ostatnich dniach dotarła druga dostawa szafek na podręczniki dla uczniów. Zostały one zakupione z funduszy zgromadzonych przez Radę Rodziców (kiermasze świąteczne, wpłaty indywidualne). Łączny koszt z transportem wyniósł 6.488,25 zł. Pierwsza partia szafek została sfinansowana z budżetu szkoły. Aktualnie wszyscy uczniowie z klas IV – VIII mają swoje indywidualne szafki, w których mogą zostawiać podręczniki i inne przybory szkolne.

Dziękujemy bardzo Radzie Rodziców za taki wspaniały prezent ! 

     

 

 

źródło: http://www.spgdow.szkolnastrona.pl/, http://spzreczyce.szkolnastrona.pl, http://www.spwiatowice.szkolnastrona.pl, http://www.sppierzchow.gdow.pl

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: