Wakacyjny KÄ…cik Kulinarny z PiwniczkÄ… Chomika- Sernik na kruszonce z owocami

DziÅ› w naszym KÄ…ciku puszysty serowy krem na kruchym spodzie, Å›wieże owoce i sÅ‚odka kruszonka:) Z malinami, borówkami czy porzeczkÄ…- wybór należy do Ciebie.

Przypominamy, że na zakończenie wakacji, wspólnie z partnerem akcji, Firmą Chomik, ogłosimy konkurs. Warto śledzić nasze wpisy. Za tydzień zdradzimy co będzie nagrodą w konkursie.

Składniki na kruszonkę:
– 30 dag mąki tortowej
– 200 g masła
– 10 dag cukru
– 16 g cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:
– 1 kg miękkiego twarogu
– 5 jaj
– 100 g masła
– 125 ml mleka
– 150 g cukru
– 1 op. budyniu waniliowego
– 16 g cukru waniliowego
– szklanka malin lub innych owoców sezonowych

1. Z przesianej mÄ…ki, miÄ™kkiego masÅ‚a i cukrów zagniatamy kruszonkÄ™. MajÄ… powstać sypkie grudki.

2. PoÅ‚owÄ… iloÅ›ci kruszonki wylepiamy dno formy â€“ tortownicy o Å›rednicy 27 cm lub prodiża, które wczeÅ›niej musimy wysmarować tÅ‚uszczem i wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia.

3. Spód ciasta podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a potem odstawiamy do wystudzenia.

4. MiÄ™kki ser, masÅ‚o i cukry ucieramy na jednolitÄ… masÄ™.

5. BudyÅ„ musimy rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do masy serowej. Po dokÅ‚adnym wymieszaniu masÄ™ wykÅ‚adamy na wystudzonÄ… kruszonkÄ™, pamiÄ™tajÄ…c o zachowaniu wiÄ™kszej iloÅ›ci masy tuż przy brzegach ciasta.

6. Na wierzch wysypujemy maliny, uważajÄ…c, by nie dostaÅ‚y siÄ™ do samych brzegów formy, a caÅ‚ość pokrywamy resztÄ… kruszonki.

7. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut, aż kruszonka siÄ™ zrumieni i pozostawiamy do caÅ‚kowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku czy też prodiżu.

Sernik najlepiej smakuje schÅ‚odzony, na drugi dzieÅ„ jest wyÅ›mienity ?

Zobacz film instruktażowy:

 

JeÅ›li chcesz zakupić  akcesoria lub naczynia kuchenne potrzebne do wykonania konkretnego przepisu, możesz skorzystać z podpowiedzi na stronie naszego partnera zobacz tutaj

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content