W sobotę targowisko „Mój Rynek” rozpocznie regularną działalność

W sobotę, targowisko „Mój Rynek” na gdowskim Zarabiu rozpocznie regularną działalność. Główną misją tego miejsca ma być łączenie ludzi – lokalnych producentów żywności i innych towarów z klientami. Mój Rynek będzie otwarty w każdą sobotę od godz. 8:00.

Założeniem „Mojego Rynku” jest, aby wszystkie produkty pochodziły od wytwórców, którzy własnoręcznie uprawiają, hodują i produkują żywność i inne towary (np. rękodzieło, twórczość ludową, sadzonki roślin, drobne rzemiosło). Sprzedający osobiście będą prezentować walory oferowanych produktów.

Ponadto ma być naturalnie– sprzedawana żywność i pozostałe towary powinny być zdrowe i naturalne, bez rozmaitych polepszaczy, wytwarzane metodami tradycyjnymi i lokalnie – towary powinny pochodzić z okolicznych gospodarstw, ogrodów, pasiek, plantacji czy upraw; oferować je będą nasi rolnicy, sadownicy, ogrodnicy, plantatorzy, pszczelarze, gospodynie, przetwórcy czy drobni rzemieślnicy działających w okolicy.

Udział w sobotnim targowisku zapowiedzieli m.in. Gospodarstwo Ogrodnicze Zofia i Janusz Dudek Zagórzany (pomidory)„Zielona Przestrzeń” – Pracownia florystyczna, Kwiaciarnia i Ogród Zagórzany , Lawendowe Zacisze – Fałkowice, pszczelarze, twórcy rękodzieła, Koła Gospodyń Wiejskich (GdówPierzchów, Zagórzany, Klęczana) i inni.

Wszyscy chętni zainteresowani sprzedażą swoich produktów na targowisku „Mój Rynek” mogą otrzymać więcej informacji pod numerem telefonu: 532 742 210. 

W związku z otwarciem targowiska „Mój Rynek”, w środę w Centrum Kultury w Gdowie odbyło się otwarte spotkanie dotyczące rolniczego handlu detalicznego. Spotkanie poprowadzili przedstawiciele Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieliczce oraz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Wieliczce. Są to służby, które m.in. nadzorują warunki zdrowotne żywności i żywienia oraz czuwają nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym nad wymaganiami przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej). Adresatami szkolenia byli producenci płodów rolno-spożywczych, koła gospodyń wiejskich, rolnicy, sadownicy, pszczelarze, wytwórców naturalnych produktów spożywczych.


źródło: gdow.pl

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: