Nie tylko domowe obiady….

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich wraz z Gminą Gdów założyło Spółdzielnię Socjalną Tradycje Regionalne. Pomysł na powstanie Spółdzielni Socjalnej z Tradycjami Regionalnymi w Gdowie, zrodził się dzięki inspiracji mieszkańców tutejszą kulturą oraz szacunkiem do znakomitych wyrobów opartych na tradycji, jak również wyśmienitych dań kuchni regionalnej.

O to czym zajmuje się Spółdzielnia, do kogo oferuje swą ofertę i co w niej jest pytamy Panią Prezes Spółdzielni, Ewelinę Sala.

MG: Od kiedy Spółdzielnia działa w Gdowie i do kogo kierujecie swoją ofertę?

ES: Ruszyliśmy pełną parą od 4 listopada. Naszą ofertę kierujemy tak naprawdę do wszystkich, którzy cenią sobie smaczne dania, przygotowane ze świeżych i zdrowych surowców, pochodzących w większości od lokalnych producentów.

MG: Co oferuje Spółdzielnia?

ES: Przede wszystkim obiady, które każdy może zamówić u nas na wynos, od poniedziałku do piątku.  Prosimy, o zamawianie ich z dziennym wyprzedzeniem, wyjątkowo w dniu wydania maksymalnie do godziny 8.30. Dopiero zaczynamy, i nie jesteśmy jeszcze w stanie przewidzieć ile obiadów będzie zamówionych, a bazujemy na świeżych produktach, kupowanych konkretnie pod to co gotujemy. Nie chcemy robić niepotrzebnych zapasów i mrozić tego co zostanie, dlatego ważne jest dla nas, abyśmy wiedziały mniej więcej ile dań trzeba przygotować.

MG: Jak to wygląda od strony technicznej, gdzie można zamówić obiad, gdzie odebrać, gdzie sprawdzić menu?

ES: Na obecną chwilę proponujemy ten sam zestaw, który obowiązuje danego dnia na stołówce szkolnej w Gdowie, którą obsługujemy. Dlatego menu na cały tydzień możemy znaleźć na stronie szkoły podstawowej w Gdowie w zakładce Jadłospis Stołówki Szkolnej. Z czasem chcemy wprowadzić obiady dnia, poszerzając ofertę np. do dwóch dań do wyboru.

Obiady można zamówić telefonicznie(883-920-204, 12 251 55 53) lub u nas na miejscu. Jesteśmy w budynku szkoły podstawowej przy ulicy Szkolnej (budynek dawnego gimnazjum). Obiady  wydajemy między godziną 12 a 14. Prosimy, aby nie wchodzić przez szkołę, ale wejściem pod przewiązką między halą sportową a budynkiem szkoły.

MG: Nie powiedziała jeszcze Pani o cenach…

ES: W tej chwili sprzedajemy obiady w cenie promocyjnej 8 zł: 2,50 zupa i 5,5 drugie danie. Oczywiście można zamówić tylko jedno danie, nie trzeba brać całego zestawu. Dodatkową opłatę pobieramy za opakowanie, to jest 1 zł. Można też przynieść swoje pojemniki, aby  uniknąć ponoszenia dodatkowych kosztów w związku z zakupem opakowania.

MG: Co jeszcze oferujecie poza obiadami?

ES: Proponujemy też chleby pieczone wg tradycyjnych receptur przez naszą panią Danusię. Zamawiać można je od poniedziałku do czwartku, a odebrać  w piątek koło południa. W przypadku zamówienia większej ilości chlebów, prosimy o wcześniejsze zgłoszenie, najlepiej do środy bieżącego tygodnia.  Ponadto prowadzimy zapisy na ciasta i torty, pierogi, krokiety, gołąbki, smalczyk, mięsko w słoiku, paszteciki. Jesteśmy otwarci na zapytania, ale i również propozycje ze strony klientów.

MG: Czy można złożyć u Was także zamówienie na dania wigilijne?

ES: Jak najbardziej. I tu również prośba, aby zrobić to z wyprzedzeniem, a nie w ostatniej chwili. Najlepiej jak ktoś jest zdecydowany to już można zamawiać. Będziemy lepić pierogi, uszka, piec ciasta, możemy przygotować kapustę z grochem, rybę, czy barszcz czerwony. Zapraszam do kontaktu. Informacji odnośnie cen udzielamy w siedzibie Spółdzielni i telefonicznie. Odbiór zamówień na święta będziemy z każdym ustalać osobiście, ale najpóźniej będzie można je odebrać 23 grudnia.

MG: Na zakończenie proszę nam powiedzieć kto tworzy Wasz zespół?

ES: Nasz zespół to młode kreatywne, niezawodne kobiety, gotujące z pasją, ze smakiem i wielkim zaangażowaniem. Gotują jak dla domowników a przy tym potrafią zaspokoić oczekiwania największych smakoszy.

Więcej informacji o Spółdzielni znajdziecie na stronie gdow.pl, menu obiadowe na stronie szkolnej, a także w poniedziałki na naszym FB. Na jutrzejszy (piątkowy) obiad Spóldzielnia proponuje: zupę krupnik na kurczaku, filet z okonia z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kompot

Autor: admin

Udostępnij post na: