Kącik Kulinarny: zupa z ciecierzycy

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy zupę z ciecierzycy z ziemniakami. Ciecierzyca zwana też cieciorką jest skarbnicą białka. Ponadto posiada składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zawiera m.in. „dobre” węglowodany, witaminy A, C, E i z grupy B, oraz wiele związków mineralnych, np. żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas. Zatem warto ją wprowadzić do naszego menu.

Ponadto ciecierzyca to dobry zamiennik mięsa (jako źródło białka) w dietach wegetariańskich i wegańskich.

 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy konserwowej 
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • 1,5 litra wywaru
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu, majeranku
  • 150 ml przecieru pomidorowego

Jeśli robimy zupę z suchej ciecierzycy, namaczamy ją na noc, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, do miękkości.

Na dużej patelni na oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy do niej drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Wlewamy gorący bulion, ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała (lub całą zawartość puszki + 1 szklankę bulionu lub wody), dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojoną w talarki. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut (aż ziemniaki i marchew będą miękkie). Dodajemy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy zupę. Przyprawiamy.

Autor: admin

Udostępnij post na: