Kącik Kulinarny: truskawkowy torcik

Truskawkowy sezon w pełni, zatem w naszym Kąciku Kulinarnym czas na torcik. Nasz wypiek będzie z klasyczną masą z mascarpone i śmietany kremówki, dodatkowo przekładany frużeliną. 

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa (jeśli ktoś lubi dużo masy w tortach, można zrobić z 1,5 porcji)

  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru (można dać więcej)

Frużelina:

  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

dodatkowo: truskawki, sok z cytryny, płatki migdałowe

Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cuker, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy powoli przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy to tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.

Następnie robimy frużelinę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody. Do rondelka wsypujemy umyte i pokrojone na cząstki truskawki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy ok 15 minut często mieszając. Cukier musi się rozpuścić a truskawki puszczą dużo soku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia i powoli wlewamy żelatynę, mieszamy. odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy biszkopt już ostygnie, przekrawamy go na 2 lub 3 części, każdą z nich nasączamy wodą z cytryną.

Przygotowujemy masę. Schłodzony serek mascarpone oraz zimną śmietankę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, do momentu, aż krem zgęstnieje.

Na nasączony spód nakładamy frużelinę, następnie masę, na niej układamy pokrojone w talarki truskawki, przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy frużelinę, masę i truskawki, przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy masą, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i ozdabiamy truskawkami. Smacznego!

 

 

Autor: admin

Udostępnij post na: