Kącik Kulinarny: tortilla z kurczakiem i warzywami

Dziś polecamy tortillę z kurczakiem i warzywami – idealną na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Składniki:

Składniki na filety kurczaka: 2 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki czosnku suszonego, szczypta chilli, pieprz do smaku.

Składniki na sos czosnkowy: 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %, 3 czubate łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek, szczypta soli i pieprzu

Pozostałe składniki: 6 placków tortilli, 1 mała żółta papryka, 1 średnia papryka czerwona,  4 pomidory, pół czerwonej cebuli, 1 puszka kukurydzy konserwowej. Opcjonalnie można dodać kilka listków sałaty lodowej. 

Wykonanie:

Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Odkroić polędwiczki, a resztę filetów pokroić na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Pokrojone mięso wrzucić do pojemnika. Dodać sos sojowy, oliwę, czosnek, słodką paprykę, suszony czosnek, szczyptę chilli oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Schować pojemnik do lodówki na minimum 30 minut (można na dłużej), by mięso się zamarynowało.

Przygotować miseczkę. Wrzucić do niej 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 3 czubate łyżki majonezu, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku (lub przeciśnięte przez praskę), 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę ziół do sałatek (lub ziół prowansalskich) oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i schować do lodówki.

Na 20-30 minut przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Dużą patelnię rozgrzać a następnie poukładać na niej kawałki kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso przestanie być surowe w środku i zarumieni się z obu stron. Nie smażyć zbyt długo, mięso powinno zostać soczyste w środku. Kurczaka można także upiec w piekarniku lub ugrillować na grillu elektrycznym.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki do tortilli z kurczakiem, czyli warzywa. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w słupki. Pomidory również przekroić.  Cebulę czerwoną obrać, a następnie pokroić w bardzo cienkie piórka. Odsączyć kukurydzę.

Każdy placek tortilli wedle uznania można podgrzać na grillu elektrycznym (ja tak robię) lub na patelni na odrobinie oleju przez kilka sekund (do czasu aż tortilla będzie miękka i łatwo się zwijała). Po podgrzaniu tortille trzeba dość szybko wypełnić farszem i zawinąć, bo gdy leżą nieużywane robią się szybko kruche i pękają. Nie należy również zbyt długo trzymać tortilli na patelni, gdyż zrobi się krucha. Kolejno rozłożyć tortille na talerzach, ułożyć na nich sałatę (opcjonalnie), pozostałe, pokrojone w słupki warzywa, cebulkę oraz usmażonego kurczaka. Wierzch polać sosem, a następnie zwinąć tortillę w rulon i spiąć wykałaczkami lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content