Kącik Kulinarny: tiramisu

Dziś w Kąciku Kulinarnym pyszny deser tiramisu. I choć nasz przepis trochę odbiega od oryginalnej wersji z surowymi żółtkami, jest naprawdę pyszny i wart polecenia.

Składniki:

  • domowy biszkopt:
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 200 ml kawy ekspresso
  • serek mascarpone (250 g)
  • śmietana 30% (200 ml)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • kakao do obsypania
  • w wersji dla dorosłych: alkohol do nasączenia np. amaretto

Na początku robimy biszkopt. Można użyć gotowych, podłużnych biszkoptów, jednak polecamy  wersję z domowym ciastem.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier,  cały czas ubijając. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na trzy części.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder (ilość w zależności od upodobań), a następnie miksując na wolnych obrotach dodajemy serek mascarpone.

Pierwszą warstwę biszkopta nasączamy kawą i jeśli używamy to amaretto, nakładamy masę z serkiem, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Powtarzamy: nasączenie i masa i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Biszkopt ten też nasączamy, smarujemy cienka warstwą masy i posypujemy kakao.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Autor: admin

Udostępnij post na: