KÄ…cik Kulinarny: tarta z ricottÄ… i malinami

DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy tartÄ™ z ricottÄ… i malinami.

Spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g czekolady 
  • 50 g miÄ™kkiego masÅ‚a

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku topimy masło. Herbatniki kruszymy na proszek. Do herbatników wlewamy czekoladę i masło i mieszamy do połączenia składników. Dno i boki formy do tartywykładamy przygotowaną masą, dobrze ugniatamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:

  • 100 g serka ricotta
  • 100 g biaÅ‚ej czekolady
  • 30 ml Å›mietanki 30%
  • maliny

Czekoladę łamiemy, przekładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski). Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do ostygnięcia.

Serek ricotta Å‚Ä…czymy z ostygniÄ™tÄ… czekoladÄ…, mieszajÄ…c mikserem na wolnych obrotach.  Ubijamy Å›mietankÄ™, i delikatnie dodajemy do kremu.
Krem wykładamy na kruche ciasto a nastepnie dekorujemy malinami.

Gotową tartę schładzamy w lodówce.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content