DziÅ› w naszym KÄ…ciku Kulinarnym polecamy tartÄ™ z ricottÄ… i malinami.
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g czekolady
- 50 g miękkiego masła
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku topimy masło. Herbatniki kruszymy na proszek. Do herbatników wlewamy czekoladę i masło i mieszamy do połączenia składników. Dno i boki formy do tartywykładamy przygotowaną masą, dobrze ugniatamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem:
- 100 g serka ricotta
- 100 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
- maliny
Czekoladę łamiemy, przekładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski). Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do ostygnięcia.
Serek ricotta łączymy z ostygniętą czekoladą, mieszając mikserem na wolnych obrotach. Ubijamy śmietankę, i delikatnie dodajemy do kremu.
Krem wykładamy na kruche ciasto a nastepnie dekorujemy malinami.
Gotową tartę schładzamy w lodówce.