Kącik Kulinarny: tarta z ricottą i malinami

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy tartę z ricottą i malinami.

Spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g czekolady 
  • 50 g miękkiego masła

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku topimy masło. Herbatniki kruszymy na proszek. Do herbatników wlewamy czekoladę i masło i mieszamy do połączenia składników. Dno i boki formy do tartywykładamy przygotowaną masą, dobrze ugniatamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:

  • 100 g serka ricotta
  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%
  • maliny

Czekoladę łamiemy, przekładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski). Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do ostygnięcia.

Serek ricotta łączymy z ostygniętą czekoladą, mieszając mikserem na wolnych obrotach.  Ubijamy śmietankę, i delikatnie dodajemy do kremu.
Krem wykładamy na kruche ciasto a nastepnie dekorujemy malinami.

Gotową tartę schładzamy w lodówce.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: