Kącik Kulinarny: szybkie ciasto z gruszkami

Tydzień temu w Kąciku Kulinarnym proponowaliśmy sernik z dużą ilością czekolady, pyszny, ale wymagający. Dziś dla odmiany coś prostego i szybkiego: ciasto z gruszkami.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • imbir w proszku, ok. pół łyżeczki (opcjonalnie)
  • cynamon (około łyżeczki)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij jajka wcześniej z lodówki.

Gruszki obieramy i kroimy na średniej wielkości  kawałki. Owoce posypujemy cynamonem i imbirem.  Do miski wbijamy  jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dosypując cukier. Ubijamy do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie cienką strużką dolewamy olej miksując na niskich obrotach. Mąką z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masą za pomocą szpatułki- do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy na nim gruszki i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: