Kącik Kulinarny: szybki chleb na drożdżach

Tydzień temu podawaliśmy przepis Pani Ani na chleb bez drożdży, dziś proponujemy także szyki przepis, ale tym razem z drożdżami. 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 14 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki  płatków owsianych
  • ok. dwie szklanki ciepłej wody

Najpierw szykujemy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną letniej wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.

Można dodać ulubione dodatki, np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy dyni, czarnuszkę … wg woli i upodobań

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładamy ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.

smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na:

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mojgdow/public_html/mojgdow.pl/wp-includes/functions.php on line 4552