Kącik Kulinarny: szybka, prosta i smaczna przekąska

Paluchy drożdżowe to bardzo prosta i smaczna przekąska, może być podawana zarówno na zimno, jak również na gorąco. Świetnie sprawdza się z masłem czosnkowym, sosem koperkowo-czosnkowym, ale można tez podać z pastą z fasoli czy grochu.

Ciasto zarabiamy jak na pizzę. Rozwałkowujemy, dzielimy na podłużne prostokąty, które następnie zwijamy. Po wierzchu można posypać makiem, sezamem, czarnuszką…- jak to lubi.

Świetnie też sprawdzają się z dodatkiem sosu pomidorowego. Wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy cienką warstwą przygotowanego sosu, i dopiero kroimy i zawijamy. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem, lub wodą.

Pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze (250-270 stopni) ok 10-15 minut.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej) lub pól na pół zwykłej i pełnoziarnistej
  • 1/2 kostki drożdży (rozkruszyć)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżczka cukru
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy

Składniki trzeba zagnieść i dobrze wyrobić. Drożdże można pokruszyć i dać do mąki lub wcześniej rozrobić w letnim mleku z łyżeczką cukru i mąki. 

Sos pomidorowy:

  • pomidory z 1 puszki (odsączyć)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bazylia i oregano (sporo, do smaku)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • czosnek granulowany

Sos musi być dobrze słony i słodki. Można go też wcześniej przesmarzyć i odstawić do wystudzenia. 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: