Kącik Kulinarny: Sernik z Rosą

Dziś w Kąciku Kulinarnym prezentujemy: „sernik z rosą”, według przepisu pani Asi.

Potrzebne sładniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g masła (zimnego)

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Pianka bezowa

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ciasto

Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę (siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami). Następnie dodać 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto porozrywać i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.

Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Masa serowa

2 jajka i 4 żółtka (białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.

W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. 

Delikatnie wylać masę na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni.

Piana

Pianę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z cukrem i szczyptą soli na sztywną i gęstą pianę.

Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić wzorki za pomocą widelca lub zostawić gładki wierzch.

Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Kropelki rosy powinny pojawić się po około godzinie.

Smacznego!

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: