Kącik Kulinarny: sałatka z pieczoną dynią

Rozpoczął się sezon na dynię. Warzywo to o pięknym kolorze jest bogate w witaminy i minerały, a do tego ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Prezentowaliśmy już przepisy na: pieczoną dynie po włosku i nadziewaną dynię ryżem, ciasto dyniowe, i krem z dyni. Dziś proponujemy sałatkę z pieczoną dynią.

składniki:

  • pieczona dynia (ok. 20 kawałków- kostek)
  • ser feta (ok. 100 g)
  • sałata (mix, rukola, roszponka- do wyboru)
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • sos: musztarda (mała łyżeczka), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (2 łyżki), miód (łyżka)- można zmienić proporcje, dobrać do swojego smaku smaku

 

Pieczemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w grube plastry, pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia ok 20 min (aż będzie miękka). Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.

Do miski wykładamy sałatę, pokrojony w kostkę w ser, dynie, orzechy. Przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko delikatnie mieszamy.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: