Kącik Kulinarny: proste i szybkie pomysły na piątkowy obiad

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przedstawiamy trzy przepisy na bardzo proste i szybkie, a do tego smaczne dania bezmięsne, np. na piątkowy obiad.

Pierwszy przepis przesłała nam nasza Czytelniczka, która od kilku lat mieszka w Gminie Gdów, a pochodzi z Poznania. Proponuje nam swoje regionalne danie: pyry z gzikiem.

Składniki:

  • serek twarożek najlepiej półtłusty
  • cebula pokrojona w kosteczkę
  • trochę mleka lub śmietanki
  • szczypiorek ( choć niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • ugotowane w mundurkach ziemniaki

Ser mieszamy z mlekiem lub śmietanką w miseczce. Dodajemy cebulkę. Szczypiorek możemy dodać do serka lub posypać nim danie.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Ugotowane obieramy ze skórki, kroimy według uznania i nakładamy przygotowany ser tzw. gzik. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Kopytka z serem

składniki:

  • ser biały (zmielony lub przeciśnięty przez praskę)
  • mąka pszenna
  • ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce
  • jajko

sera i ziemniaków mniej więcej po tyle samo, i trochę mniej mąki (można robić na tzw. oko)
przykładowe proporcje: 400g sera, 400g ziemniaków, 300 g mąki

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie cisto. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy podłużne walce i tniemy je pod skosem na kawałki ok 5 cm. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ciepłe, z roztopionym masłem i cukrem, lub innymi dodatkami.

 

Czekoladowe naleśniki z bananami

składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 litra mleka (najlepiej 3,2%)
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej (można dać więcej)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

nadzienie:

  • 4-5 bananów
  • krem orzechowy lub czekoladowy 
  • 3 łyżki masła do odsmażenia
  • cukier puder i kakao do posypania

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Następnie odstawiamy na 20 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smażymy na patelni beztłuszczowej, którą przed pierwszym naleśnikiem smarujemy odrobiną tłuszczu.

Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na to kładziemy pokrojone w grube talarki banany, i składamy 2-krotnie.

Przed podaniem, na patelni rozpuszczamy masło i na nim podgrzewamy zwinięte naleśniki.Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem i kakao.

 

 

 

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: