Kącik Kulinarny: pomysły na dania z cukinią

Sezon na cukinię trwa. Warzywo to nie tylko jest smaczne, ale ma dużo wartości odżywczych. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Można ją gotować, grillować, smażyć, piec, a nawet jeść surową. Może być głównym składnikiem dania, bądź jednym z dodatków. Uwielbiamy cukinię m.in. za różnorodność jej wykorzystania. I choć przepisów na portalu z cukinią było już wiele (przypominamy je na końcu wpisu), dziś proponujemy dwa kolejne. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie.

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 mała cukinia 
  • 2 ząbki czosnku
  •  makaron (polecamy makaron penne- rurki)
  •  oliwa extra vergine
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 50 g startego twardego sera np. Grana Padano
  • sól i pieprz 

Na początku gotujemy makaron w osolonej wodzie (jeśli lubicie: al dente). Cukinię obieramy i kroimy na słupki. Obrany czosnek rozgniatamy nożem i siekamy na małe kawałki. Cukinię z czosnkiem podsmażamy na łyżce oliwy na dobrze rozgrzanej patelni, często mieszając. Gdy lekko się zrumieni, wyłączamy ogień. W między czasie kroimy suszone pomidory oraz myjemy liście szpinaku. Szpinak przelewamy wrzątkiem.

Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pomidory, cukinię, czosnek i makaron- wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i starty ser, delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ryż z cukinią, kurczakiem i papryką 

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki ( lub według uznania żółtej)
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone również w kostkę papryki i cebulę. Kiedy papryka zmięknie wrzucamy cukinię (pokrojoną według uznania, ja preferuję w kostkę) i zalewamy troszkę wodą. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy ryż i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami.

zobacz też:

makaron z cukinią

cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia w zalewie curry

placuszki cukiniowe i musaka

krem z cukini

pasztet z cukini

Autor: admin

Udostępnij post na: