Kącik Kulinarny: pierniczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomysleć już o wypiekach, które potrzebują leżakowania, czas na pierniczki. Dziś prezentujemy przepis bez masła. Przypominamy także, ten z ubiegłego roku: Kącik Kulinarny: pierniczki na choinkę

Składniki:

  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miodu wsypujemy przyprawę do piernika, cukier, kakao, dodajemy jajko- wszystko razem mieszamy.  Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy. Wałkujemy na grubość min. 5 mmm, i już teraz możemy wykrawać ulubione kształty.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: