Kącik Kulinarny: pasztet z zająca

Dziś przedstawimy przepis od naszego Czytelnika, który proponuje pasztet z zająca. Najlepiej smakuje z nutką powideł.

składniki:

  • 1 zając (około 1,30 kg)- oczyszczony bez skóry
  • 5 małych cebul
  • 150g boczku wędzonego w kawałku
  • 3 suche bułki
  • 400ml mleka
  •  4 marchewki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie śliwek wędzonych
  • 1 szczypta majeranku


Zająca po wcześniejszym przemrożeniu gotować najlepiej w całości około2-4 godzin (do miękkości). Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia na talerzu. Obrane cebule przekroić na pół, to samo zrobić z boczkiem. Ugotować przekrojone na połówkę lub ćwiartki obrane marchewki. Bułki namoczyć w mleku, aż zmiękną Ugotowane mięso z boczkiem i warzywami zmielić 2x na grubym sicie.
Foremkę wyłożyć folią aluminiową. 1/2 zmielonej masy wyłożyć do foremki, dodać śliwki i przykryć całość pozostałą masą. Całość posypać majerankiem.
Piec w piekarniku w temp.180 st przez 1,5h. Rada: aby pasztet był wilgotny można brytfankę z masą włożyć do większej z wodą, uważając aby nie zalać masy. Podajemy z prażonymi domowymi powidłami.

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: