Kącik Kulinarny: omlet ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, więc czas najwyższy na coś z tym pysznym i zdrowym warzywem. Dziś proponujemy omlet z szynką i szparagami.

Składniki:

  • 6-8 szparagów zielonych
  • 4 plasterki szynki
  • 4- 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka tartego sera (np. parmezan, grana padano)
  • sól i pieprz
  • masło 

Na początku szykujemy szpragi: płuczemy je pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde końcówki a następnie wrzucamy na wrzątek na  ok 60-90 sekund, po czym płuczemy je pod zimną wodą. Kroimy je na mniejsze kawałki (po 3-4 cm).

W misce lub garnku roztrzepujemy jajka, dadajemy mleko i ser, a także sól i pieprz. Mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy szynkę i szparagi, nastepnie zalewamy to masą jajeczną. Na wierzchu można ułożyc wiórki masła. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni (do memonetu ścięcia się masy). Można dodać szczypiorek lub świeżą bazylię.

Autor: admin

Udostępnij post na: