Kącik Kulinarny na słodko: gofry i ciasto marchewkowe

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym zachęcamy do wypróbowania dwóch przepisów dla tych, którzy lubią słodkości.

Pierwszy przepis jest dla szczęśliwych posiadaczy gofrownicy, lub tych, którzy planują ją zakupić. Sposóbów na robienie ciasta na gofry jest wiele, i każdy ma swój ulubiony. My chcemy Was zachęcić do wypróbowania przepisu z dodatkiem maślanki.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie.
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli

Przy pomocy miksera łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól. W osobnej misce ubijamy białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszajac.

Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok 4 minuty.

Propozycja podania: z bitą śmietaną i owocami, z cukrem pudrem, z domowej roboty dżemem, z nutellą i bananami.

 

Drugi przepis otrzmaliśmy od naszego Czytelnika, który tym razem poleca ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki 
  • 150 g  mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g orzechów włoskich\
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Ubjamy mikserem jajka z cukrem. Powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy.

Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 50 min.

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: