Kącik Kulinarny: muffiny jabłkowo-orzechowe z płatkami owsianymi

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis na muffiny jabłkowo-orzechowe z płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2- 3/4 szklanki cukru
  • duża garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • ‚4 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 jabłka, średniej wielkości pokrojone w kostkę

Przygotowujemy jabłka i orzechy: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na małe kawałki. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) łączymy ze sobą w jednym naczyniu. W drugi łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote. Temp. 190 stopni.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: