Kącik Kulinarny: młoda kapusta

W wiosennym menu nie może zabraknąć młodej kapsuty. Ile gospodyń, tyle przepisów. Większość z nas ma swój ulubiony, jednak jeśli wciąż go poszukujesz polecamy ten sprawdzony przez nas: młoda kapsuta z marchewka i koperkiem.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz, 2 listki laurowe
  •  pęczek koperku
  • sok z cytryny

Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku wodę z łyżeczką soli i liściem laurowym. Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Kapustę odcedzamy na sitku. Na dużej patelni lub w szerokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła szklimy pokrojoną  cebulę. Następnie dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i po 2 minutach kapustę. Dokładnie mieszamy, podlewamy przegotowaną wodą (maksymalnie pół szklanki) i mieszając co jakiś czas dusimy na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, rozrobioną w wodzie łyżką śmietany i sokiem z cytryny (do smaku, ok 1 łyżeczka).Dodajmy łyżkę masła. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.

 

 

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: