Kącik Kulinarny: leśny mech

Dziś w Kąciku Kulinarnym przepis na ‚”Leśny mech” nadesłany przez naszą Czytelniczkę-Panią Joannę.  Dziękujemy za zdjęcia i przepis.
 
ZIELONE CIASTO
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • niepełna 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
  • 250 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 200 ml śmietanki 36% (z lodówki)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • np. granat, borówka amerykańska, liście mięty

Jeśli mamy szpinak mrożony to go rozmrażamy, a następnie delikatnie odciskamy(ale nie za bardzo), miksujemy blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu wkładamy do garnka i mieszając podgrzewamy ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie wykładamy na sitko, odciskamy i blendujemy.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą i jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy ją do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wylewamy do przygotowanej do formy – dno wyłożone papierem. Ciasto pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.  

Do misy miksera wkładamy serek mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię (lub c. waniliowy). Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można dodać śmietan – fix.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze. Smarujemy kremem. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i wykładamy na krem. Wierzchu ciasta „skorupki” nie wykorzystamy. Na wierzchu posypujemy owocami i listkami mięty.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: