Kącik Kulinarny: krem z dyni z dodatkiem imbiru

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym polecamy krem z dyni z dodatkiem imbiru. Idealna zupa na rozgrzanie po zimowym spacerze.

Składniki:
– ok. litra wywaru
– ok. 1 kg dyni pokrojoną w kostkę (może być mrożona)
– 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
– troszkę oleju do podsmażenia warzyw
– przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
– 2 łyżki śmietany i ziarna prażone dyni

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy przez ok. 10 minut dynię z ziemniakami.
Następnie łączymy z gorącym wywarem, chwilę gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu. Można dodać 2 łyżki śmietany (rozprowadzonej w osobnym kubku z kilkoma łyżkami zupy) lub śmietanę dodac na talerzu w postaci kleksa.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypujemy prażonymi ziarnami dyni.

Autor: admin

Udostępnij post na:

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mojgdow/public_html/mojgdow.pl/wp-includes/functions.php on line 4552