Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy przepis bardzo prosty i szybki, na fajne, smaczne drugie danie lub na kolację: makaron kokardki w sosie śmietnaoym.
Składniki:
- makaron, najlepiej kokardki (ok. pół opakowania)
- 2 cebule średniej wielkości
- połowa czerwonej papryki
- 10 dag gotowanej szynki w kawałku
- kilka pieczarek
- ok. 150 ml śmietany – 30% (można też dać 18% lub wymieszać pół na pół)
- szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej, choć tego nie polecamy)
- sól, pieprz, biały pieprz
- olej z masłem do podsmażenia cebuli
- zielona pietruszka
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, papryki w cienkie paseczki, szynki również w paseczki i pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy solą, dodajemy paprykę i szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę, papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić mąką.
Podajemy makaron kokardki z sosem, posypany zielonÄ… pietruszkÄ….