Kącik Kulinarny: kokardki w sosie śmietanowym

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy przepis bardzo prosty i szybki, na fajne, smaczne drugie danie lub na kolację: makaron kokardki w sosie śmietnaoym.

Składniki:

  • makaron, najlepiej kokardki (ok. pół opakowania)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • połowa czerwonej papryki
  • 10 dag gotowanej szynki w kawałku
  • kilka pieczarek
  • ok. 150 ml śmietany – 30% (można też dać 18% lub wymieszać pół na pół)
  • szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej, choć tego nie polecamy)
  • sól, pieprz, biały pieprz
  • olej z masłem do podsmażenia cebuli
  • zielona pietruszka

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, papryki w cienkie paseczki, szynki również w paseczki i pieczarek w talarki – jeśli są duże to przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju z łyżką masła podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Następnie dorzucamy pieczarki, dusimy chwilę. Oprószamy solą, dodajemy paprykę i szynkę. Po około 5 minutach podlewamy wszystko szklanką rosołu i dusimy jeszcze przez chwilę, papryka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem białym i czarnym. Sos wychodzi rzadki, można oczywiście go zagęścić mąką.

Podajemy makaron kokardki z sosem, posypany zieloną pietruszką.

Autor: admin

Udostępnij post na: