Kącik Kulinarny: dziś popularny „czeski”

Dziś zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na ciasto czeskie z masą grysikową. Jeśli macie inne przpisy na to pyszne ciasto, zachęcamy, aby się nimi dzielić. Zawsze warto wypróbować kilka przepisów i wybrać ten najlepszy. Uwaga! Ciasto można spokojnie przygotwać dzień wcześniej, bo najlepiej smakuje „po przegryzieniu się”.

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany (18%)

KREM:

  • 10 łyżek kaszy mannej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 900 ml mleka
  • kostka masła (200 g)

DODATKOWO:

  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

 

Na początku przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy kaszę z cukrem na mleku, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza jest zimna, ucieramy miękkie masło dodając po łyżce masy z kaszy. Można na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.

Ciasto z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Ponieważ ciasto się bardzo klei można rozwłkowywać przez papier do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierm do pieczenia.  Pieczymy każdy placek osobno do chwili zbrązowienia.

Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy. Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę (zostawiamy trochę na wierzch). Kładziemy trzeci blat, dociskamy i smarujemy resztą masy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Zamiast polewy można posypać płatkami migdałowymi.

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: