Kącik Kulinarny: deser z nasionami chia

Nasiona chia są bardzo zdrowe,  i są podstawą do wielu pysznych deserów. W dodatku deser z tymi nasionami jest bardzo prosty do przygotowania. Polecamy!

Jednak zanim przejdziemy do przepisu, sprawdźmy w jaki sposób chia wpływają na nasze zdrowie? 
Co robią dla Ciebie nasiona CHIA(*)?

  • zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększajace poziom energii
  • dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację
  • zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, co powoduje, że je się mniej
  • dzięki zawartości leptyny poprawią przemianę materii
  • obecność błonnika w nasionach chia powoduje, ze mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn
  • zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią niedobory organizmu w zakresie brakujących witamin i minerałów, których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia
  • zawartość błonnika powoduje, ze nasiona chia spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych
  • dzięki bogatej zawartości wapnia wzmocnią układ kostny
  • zawierają długołańcuchowe nienasycone tróglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. „złego cholesterolu” w ścianach naczyń krwionośnych
Porcja 15 g nasiona chia zawiera:
  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 4 razy więcej selenu niż len
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby

Zastosowań tych nasiona jest wiele, my proponujemy prosty do przygotowania deser:

Potrzebować będziemy: 

  • 4 łyżki nasion chia
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 ml mleka krowiego
  • łyżka miodu (opcjonalnie)
  • ulubione owoce

Do miski wlewamy jedno i drugie mleko, dodajemy miód i wsypujemy nasiona chia. Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin, aż chia pochłonie część płynu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka krowiego lub zimnej przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Pozostała część, czyli dodatki i wygląd zależy już tylko od tego na co macie ochotę lub co akurat macie pod ręką. Można na spód szklanki wrzucić owoce, na nie wyłożyć nasiona chia i przyozdobić kolejną porcją owoców. Można też w miejsce owoców dać mus owocowy lub czekoladowy. Owoce mrożone też będą świetnie pasować, ale przed dodaniem należy je rozmrozić.

(*) www.nasionachia.pl
 
mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: