Kącik Kulinarny: danie wigilijne wg przepisów Pań z KGW

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli nie masz swoich tradycyjnych receptur na dania wigilijne, lub chciałbyś w tym roku wprowadzić jakąś nowość, zachęcamy do skorzytsania z sprawdzonych przepisów, którymi podzieliły się z nami Panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – KGW Bilczyce

Składniki farszu:

1 kg kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki masła, pieprz, sól.

Wykonanie farszu:

Kapustę utrzeć na tarce, zaparzyć, ugotować, dobrze odcedzić. Dodać ugotowane, drobno posiekane suszone grzyby. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Składniki  ciasta:

0,8 kg mąki, 2 margaryny, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru, trochę soli, 10 dkg drożdży. Ponadto 3 jajka do smarowania pierogów.

Wykonanie:

Drożdże, śmietanę i cukier utrzeć. Margarynę posiekać z mąką, dodać utarte składniki, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykrawać szklanką  kółka, nakładać farsz i zlepić pierogi. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piecu na złoty kolor.

Ryba po grecku – KGW Wieniec

Składniki:

80 dkg fileta ryby /np.: dorsz, mintaj/, ½ kg marchewki, 15 dkg pietruszki, 10 dkg selera, 1 duża cebula, 1 por /biała część/, 3 szklanki wrzącej wody, 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczka słodkiej papryki, mały słoik /100g/ koncentratu pomidorowego, ½ litra oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki.

Wykonanie:

Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Rybę przełożyć do szklanego naczynia.  Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić i gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać angielskie ziele i listek laurowy. Odlać ½ szklanki wywaru z warzyw i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora pokroić w półksiężyce i zeszklić na oleju. Dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w szklanym naczyniu. Ostudzić. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Autor: admin

Udostępnij post na: