Kącik Kulinarny: czekoladowo z okazji Dnia Dziecka

Tym razem w naszym Kąciku Kulinarnym dwie czekoladowe propozycje, specjalnie z myślą o tych, którzy obchodzą dziś swe święto. Proponujemy czekoladowe naleśniki i diabelsko czekoladowe babeczki.

Pierwsza przepis to pomysł zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego. I choć zmiana w smaku w porównaniu do tradycyjnych naleśników niewielka, to optycznie-całkiem nowe danie. A przecież prawdą jest, że jemy oczami:)

nalesniki

 

 

 

 

 

 

składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 litra mleka (najlepiej 3,2%)
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej (można dać więcej)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

nadzienie:

  • 4-5 bananów
  • krem orzechowy (proponuję Nutellę lub krem orzechowy z lidla)
  • 3 łyżki masła do odsmażenia
  • cukier puder i kakao do posypania

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Następnie odstawiamy na 20 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki smażymy na patelni beztłuszczowej, którą przed pierwszym naleśnikiem smarujemy odrobiną tłuszczu.

Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na to kładziemy pokrojone w grube talarki banany, i składamy 2-krotnie.

Przed podaniem, na patelni rozpuszczamy masło i na nim podgrzewamy zwinięte naleśniki.Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem i kakao.

 

Drugi przepis pochodzi z bloga Kasi Bednarskiej, mamsmak.pl., która przetestowała propozycję Marthy Stewart.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Krem czekoladowy:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego lub miodu (naturalnego lub sztucznego)

Przygotowanie:

Do miseczki wsyp kakao i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło z cukrem. Przełóż masę do kolejnej miski i mikserem na średnich obrotach, ubijaj przez około 5 minut, aż wystygnie. (Nie przejmuj się, jeśli cukier nie do końca połączy się z masłem na gładką masę.) Potem wbij jedno jajko i miksuj aż się dokładnie połączy z masą cukrową. Kiedy drugie jajko już się dokładnie połączy, dołóż masę kakaową i również zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dorzucaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą w trzech etapach na zmianę ze śmietaną. Tak przygotowane ciasto przełóż starannie do przygotowanej formy na muffinki wyłożonej papilotami. Ciasto jak zawsze powinno sięgać ¾ wysokości foremki. Piecz w temperaturze 160 C przez 20 minut.

Krem czekoladowy:
Do rondelka wlej śmietankę i miód. Kiedy tylko zacznie się gotować odstaw z palnika i wrzuć połamana na kostki czekoladę. Zostaw na jakieś 5 minut, aby czekolada zaczęła się rozpuszczać. Po tym czasie delikatnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Mniej więcej co 5 minut zaglądaj do kremu i przemieszaj go. Kiedy zacznie gęstnieć wyjmij go z lodówki i zanurz w nim każdą babeczkę. Możesz też zaczekać aż jeszcze bardziej zgęstnieje i rozsmaruj krem na wierzchu babeczek.

Można ozdobić kolorowymi cukierkami np: m&m’s

 

zdjęcia: 1) naginamyprzepisy.pl 2)mamsmak.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: