Kącik kulinarny: Ciasto z nutką rabarbaru

Dziś w naszym kąciku kulinarnym kolejny przepis przesłany przez naszą czytelniczkę wraz z oryginalną dekoracją.

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
5 żółtek
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Składniki połączyć i włożyć do lodówki na godzinę.

Kruszonka:
¾ szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
½ kostki masła.
Całość połączyć i schłodzić w lodówce.

Rabarbar: umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie:
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i dodać grubą warstwę rabarbaru. Posypać kruszonką.
Piec w temp 180 stopni przez ok. godzinę. Ciasto sprawdzić wbijając drewniany patyczek. Jeśli jest upieczone patyczek wyciągniemy suchy.

Smacznego!

Autor: admin

Udostępnij post na: