KÄ…cik Kulinarny: ciasto orzechowe

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym coś słodkiego dla fanów orzechów włoskich. Orzechowa beza na kruchym spodzie.

Ciasto na spód:

  • 250 g mÄ…ki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masÅ‚a
  • 3 żółtka 
  • 2 Å‚yżki lodowatej wody
Beza Orzechowa:
  • 3 biaÅ‚ka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 150 g orzechów wÅ‚oskich rozdrobnionych

 

Na początku z podanych składników zagniatamy cisto na spód, nie wyrabiamy długo, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, wyłożyć je do balszki, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach 12 minut.

Orzechy rozdrabniamy w malakserze (bardzo drobno). BiaÅ‚ka ubijamy na sztywno, dodajÄ…c po Å‚yżce cukru. Na koniec zmiksować z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…. Nastepnie dodajemy po Å‚yżce orzechy i delikatnie mieszamy  szpatuÅ‚kÄ…. GotowÄ… masÄ™ wykÅ‚adamy na podpieczony spód i wstawiamy jeszcze na 10 minut do gorÄ…cego piekarnika (180 stopni).

 

Autor: admin

Udostępnij post na:

Skip to content