Kącik Kulinarny: ciasto na białkach

Czasem jest tak, że po wypiekach zostają nam białka w lodówce. Podpowiadamy jak je możemy wykorzytsać.

Składniki :

  • 3/4 – 1 szkl. białek (ile mamy:))
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100g. wiórek kokosowych
  • 2 – 3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier.
Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.
Powstałą masę podzielić na 2 części – do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki), wlewamy jasne ciasto na spód, a na wierzch z kakao. Można też nakładać łyżką na zmianę: jasne i ciemne, w ten sposób otrzymamy ciasto „łaciate”.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (do tzw suchego patyczka).

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: