Kącik Kulinarny: ciasto mak z nutellą

Dziś swoim sprawdzonym przepisem na ciasto dzieli się z nami Pani Marta. Tym razem łączymy smak nutelli z makiem.

Ciasto:
ciasto 1:

  • 300 g maku (sparzonego, zmielonego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 10 jajek
  •  1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki nutelli

ciasto 2 :

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki bułki tartej

Masa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka nu telli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka

Ciasto 1: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zmielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Wykładamy na foremkę i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.

Ciasto 2: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Wykładamy na foremkę (tej samej wielkości co ciasto 1) i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy Nutellę i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto 1 dajemy połowę masy, następnie ciasto 2, reszta masy i ciasto 1. Dekorujemy polewą.

 

 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: