Kącik Kulinarny: ciasto kakaowe z jabłkami tzw. salceson

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym bardzo prosty i szybki przepis na ciasto kakaowe z jabłkami, przez niektórych zwane „salcesonem”.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4-1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • jabłka

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i miksujemy przez chwilę. Następnie dolewamy szklankę oleju, miksujemy na małych obrotach, po czym dosypujemy przesiane: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Całość miksujemy do połączenia składników (nie za długo, ok. 2 minut).

Jabłka (3-4 sztuki) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy do ciasta.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”, w temperaturze 170 stopni. 

Smacznego!

 

Autor: admin

Udostępnij post na: