Kącik Kulinarny: ciasto jogurtowe z owocami

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym prezentujemy przepis Pani Marty na ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi.

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • niepełna szklanka oleju
  • 2 szklanki i 2 łyżki maki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie miksując na wolnych obrotach wlewamy jogurt, olej oraz dodajemy przesianą makę z proszkiem do pieczenia. 

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.

Białka łączymy z masą mieszając delikatnie szpatułką (nie mikserem). Ciasto przelewamy do formy wyłozonej papierem do pieczenia, na wierzch wysypujemy owoce np. boróki lub maliny.

Pieczemy w temeperaturze 175 stopni, przez ok 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Autor: admin

Udostępnij post na: