Kącik Kulinarny: ciasteczka owsiane z dynią

 

Dziś proponujemy owsiane ciasteczka z dynią i orzechami. Wielbicielom wypieków z płatkami owsianymi na pewno przypadną do gustu.  

 

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g jasnego brązowego cukru 
  • 120 g roztopionego masła (przestudzone)
  • 150 g puree z dyni
  • 1 żółtko
  • garść pokrojonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki należy wymieszać razem w misce. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia płatków. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę puree z dyni, jeśli za mokre- płatki owsiane.

Z ciasta formować niewielkie kulki, które układając na blaszce wyłożonej na papierem do pieczenia lekko spłaszczamy łyżką. Ciastka pieczemy w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez około 15 – 17 minut w zależności od grubości ciastek. Ciastka powinny się zarumienić na brzegach i od spodu. 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: