Kącik Kulinarny: chrupaczki- dziecinnie proste

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy tzw.chrupaczki. Przepis ten przetestowała 10-letnia Madzia, która  mówi „mama pomogła mi tylko trochę w pieczeniu, ale bardzo dużo w jedzeniu:)”. Jest to przepis zdecydowanie dla tych, którzy lubią słodkie i orzechowe przekąski.

Przepis pochodzi z książki „Proste przepisy- Mały Mistrz Kuchni”- zachęcamy do wspólnych wypieków z dziećmi.

Składniki:

  • 125 g orzechów laskowych (można dać włoskie)
  • 125 g cukru pudru
  • 2 białka

Obrane orzechy posiekać w blenderze. Białka z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywną pianę. Posiekane orzechy delikatnie wymieszać z ubitą pianą.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką masę, formując małe ciasteczka.

Piec 15 minut w temp. 150 stopni. Ciastka zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

 

Jeśli macie ulubione wypieki lub desery, które zawsze robicie z Waszymi pociechami, zachęcamy do przesłania przepisu i podzielnia się nimi z naszymi Czytelnikami.

redakcja@mojgdow.pl

 

Autor: admin

Udostępnij post na: