Kącik Kulinarny: chłodnik babci

Dziś w Kąciku Kulinarnym propozycja Pań z KGW Wiatowice na „chłodnik babci”. Idealny na zbliżające się letnie dni. Polecamy.

Chłodnik Babci

 

Składniki:

  • 1 ½ l zakwasu buraczanego
  • 3 jabłka
  • 2 świeże ogórki
  • szklanka śmietany
  • szczypiorek i koperek

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i rozdrobnić. Do zakwasu buraczanego wsypać szczypiorek, dodać ogórki, jabłka – wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30 min.

Śmietanę roztrzepać i wlać do zupy. Najlepiej smakuje z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.

Przepis ten jest zaczerpnięty z książki „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego PRZYgdowskieSMAKI”

Autor: admin

Udostępnij post na: