Kącik Kulinarny: Chili Con Carne

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym proponujemy dania na ostro: chili con carne.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chili w proszku,
  • dodatki: ryż, zielona pietruszka lub kolendra

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, obrany czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na oleju, dodajmy czosnek, chili, kumin, i podsmażamy jeszcze przez ok pół minuty. Kolejno dodajemy mięso mielone. Kiedy już mięso będzie usmażone dodajemy pomidory z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną cukru. Dusimy wszystko ok 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dusimy dalej jeszcze 7-10 minut i na koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Jeśli jest zbyt gęste podlewamy bulionem lub wodą.

Podajemy z ryżem, posypane obficie zieloną pietruszką lub kolendrą.

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: