Kącik Kulinarny: chałka

Dziś w naszym Kąciku Kulinarnym przepis od Pani Sławki. Nasza Czytelniczka mówi, że chałka najlepsza jest zaraz po ostygnięciu. Wyśmiencie smakuje z masłem lub konfiturą. 

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 duże jajko
  • 50 g  cukru 
  • 60 g roztopionego masła 
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 20 g świeżych drożdży

Robimy zaczyn z drożdży, w tym celu mieszamy drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Następnie w misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na koniec ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałeczek i formujemy chałkę. 

Podpowiedź jak zapleść ciasto znaleźliśmy na portalu przepisnachleb.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: