Kącik Kulinarny: brownie z …. majonezem tzw majo-brownies

Przepis na majo-brownies pochodzi z portalu Moje Wypieki, i został przetestowany przez naszą Czytelniczkę, która uważa, że wart jest polecenia. W publikowanym przepisie dodatkiem są maliny, można dodać też orzechy.

Składniki:

  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao), posiekanej
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g majonezu
  • 2 garście malin, mogą być mrożone

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać razem do miski, a czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofali).

Mikserem krótko ubić jajka z cukrem i wanilią, do tego dolewać roztopioną ciepłą czekoladę. Dodać przesiane składniki, majonez i zmiksować na małych obrotach. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia,  wyłożyć masę i dodać na wierzch maliny.

Piec  w temperaturze 160ºC przez 30 – 35 minut, aż włożony patyczek będzie lekko oblepiony ciastem (nie surowym!). 

mojGdow.pl

Autor: admin

Udostępnij post na: